Vad är en man?

Min morfar ligger för tillfället och snarkar på soffan. Vad detta har att göra med rubriken, förutom att morfar är en man (tack och lov för att morfar fortfarande är en man), vet jag ej.

Jag är, om jag skall vara ärlig, ganska trött på mig själv. Gud vet att jag skulle vilja vara jag, men mycket bättre.

När boken “Da Vinci koden” kom ut, läste jag att den boken gjorde att många gick ut ur katolska kyrkan. Jag blev inte direkt ledsen, utan tyckte nästan att det var bra. En bok som, även om det bara är en roman, får människor att tänka efter och kanske inte av slentrian göra som dom alltid gjort utan börja fundera vad dom egentligen gör här; gör nytta.

Den senaste tiden har jag känt mig nästan lika vilse som jag var när jag trodde att jag hade allt på klart.

Det är svårt att vara man i dagens värld, kanske svårare än det var innan jag kom till. Vem är vi egentligen?
Är vi den som försvarar och tar hand om våra nära och kära? Är vi den som med handlingskraft och mod tar tag i relationer som håller på att rinna ut i sanden? Är vi den som älskar och bryr sig om?
Är vi håglösa människor som svänger kappan efter vinden? Som lever våra liv i “frihet” utan någon annan att bry oss om än oss själva?

Vad är egentligen en riktig man?

Ett kort svar kanske kunde vara: En man som älskar Gud.

Jag har haft en relation med en mycket fin ung kvinna. En relation som jag, av inte fullständigt klara anledningar, inte har längre.
Jag har genom mina tillkortakommanden insett att mitt liv är ganska meningslöst om det är helt egalt om jag kommer hem klockan 16 eller 24. Det är inte självömkan, utan en insikt om vad som är betydelsefullt i livet. Vi vill alla älska och vara älskade och efterlängtade, av någon.

Varje dag läser jag i tidningen om kvinnor som blivit våldtagna. Varje dag får jag e-post (spam) som berättar om hur jag skall förstora min snopp och hur kvinnan vill bli tagen.
Jag kan inte låta bli att undra, vilken typ av män som lever och fostras i detta samhälle. Hur påverkar all information oss? Var är förebilderna?
Det sägs att 30 procent av alla män misshandlar sin partner (har tyvärr inte källan för denna uppgift). Vem är det som gör sånt undrar jag? Är det människor jag känner? Statistiskt sett borde flera av mina manliga bekanta begå våldsbrott. Skrämmande. Skulle jag kunna göra det?

Bjarne Skog sa en gång: Om du sätter in en svettig ost i kylen på kvällen kan du inte ha en fräsch ost på morgonen. …om man fyller på kylskåpet med goda ting, finns inte plats för det onda.

Livet är fyllt av små val, små val som att t.ex. på kvällen ställa in en gouda-ost istället för en tre år gammal brie. Likafullt bestämmer de små val vi gjort om vi blir uppmuntrade eller modfällda och på sikt bestämmer de vilka beslut vi fattar i större sammanhang.

Jag undrar om det kan finnas någon bättre förebild för oss män än Jesus Kristus. Han var inte rädd för att ställa till rätta det som var fel eller tillrättavisa människor som gjorde andra illa. Han vågade älska de som inte kunde älskas.

Ibland känns det avlägset med Jesus som förebild, men de riktiga männen finns faktiskt närmare än 2000 år bort. Alla män som älskar sin fru och sin familj och som gör nästan vadsomhelst för att värna om dessa. Män som stannar kvar när andra gått sin väg. Män som älskar med sin fru istället för med någon annan. Män som håller ut, som reser sig när de begått ett misstag. De är riktiga män.

Min bror, min svåger och min far. Ni är sådana förebilder för mig.

Pröva er själva om ni lever i tron, pröva er själva! Eller vet ni inte med er att Jesus Kristus är i er? Gör ni inte det, består ni inte provet.
2 Kor 13:5

One Response to “Vad är en man?”

  1. Jersey Says:

    Att skratta så kroppen blir sjuk.
    Jag är här.

Leave a Reply